مروری بر جنبههای تاریخی، زیستی، روانی، اجتماعی
اثر: مایکل پولان
گزینش و ترجمه: آرش حسینیان
چاپ اول- 1396، 1398 تلنگر
تلگرام خرید: Hoseinian_Arash@
56 صفحه/ جیبی/ 12000 تومان
برای لوی اشتراوس، پختوپز استعارهای از فرایند تبدیل خامی طبیعت به پختگیِ فرهنگ توسط انسان بود. اما در سالهای بعد، دیگر انسانشناسان مدعی شدند اساساً شاید اختراع پختوپز، کلیدی تکاملی برای انسانشدن ما بوده است. چند سال پیش، ریچارد رنگام، انسانشناس و نخستیشناس هاروارد، کتاب جالبی تحت عنوانِ «در اختیار گرفتن آتش» منتشر کرد و در آن استدلال کرد این کشفِ پختوپز توسط نیاکان اولیهمان- و نه ابزارسازی، زبان، یا گوشتخواری- بوده که ما را از کَپیها جدا و تبدیل به انسان کرده است.
***
پختوپز، نه تنها نوع تغذیهمان را تغییر داد، بلکه همچنین موقعیتی جدید ایجاد کرد: تجربهی با هم غذاخوردن در یک زمان و مکانِ تعیینشده. این برای این خوراکجوی خامخوار که پیش از آن، نظیر تمامی دیگر حیوانات، از طریقِ پرسهزنی و عمدتاً به تنهایی خود را تغذیه میکرد چیز جدیدی بود. (و حتی برای خورندگان عصر صنعتی که ما اخیراً تبدیل به آن شدهایم، و با پرسهزدن در خیابان و به تنهایی هرجا و هر زمان غذا میخوریم.) اما نشستن در کنار یکدیگر و خوردن یک غذای مشترک، تبادلِ نگاهها، به اشتراکگذاشتن ِغذاها، و تمرینِ پرهیز و گذشت، همگی به متمدنشدنِ ما کمک کرد. رنگام مینویسد، "در گرداگرد آتش بود که ما تبدیل به یک موجود اهلی شدیم."
This is a Persian Translation of
Introduction of Cooked
A Natural History of Transformation
By Michael Pollan
Published by Penguin Press, New York, 2013